Razmisljanja na razglas

20 Dec, 2011

Prvi pravi sneg

— Autor snjezana @ 11:04
Iako su vec provejavale pahulje tu i tamo, jutros je u mom dvoristu osvanuo pravi prvi sneg. Zabelele su se okicene tankim sneznim prekrivacem grane jelki, kao nagovestaj nadolazecih praznika i poziv da se okite i one u kucama. Da li su prave ili vestacke manje je vazno, vazno je da se unese praznicni duh i zamisljaju zelje.
 
Kad god vidim sneg, posebno taj prvi, podsetim se i na meni dragu i simpaticnu pricu o tome kako sam dobila ime. Iako mi moje ime nije nesto posebno lepo, ta prica mi je jako draga. Naime, posto sam rodjena u kraju gde je sneg prava retkost, a i kada padne vrlo brzo se istopi i raznese ga bura,  kada padne pravi sneg koji ostane na zemlji, nastane opsta radost. Ne samo deca, vec i odrasli, prosto cice od srece, i zaborave da je zima, da bura ulazi u kosti i nosi krovove, i izadju da uzivaju u zimskoj caroliji.
 
Pred kraj jedne takve zime, kada se radostima snega vise niko nije nadao, rodjena je nezna devojcica. Prvo sto je ugledala, iako jos nije bila svesna sveta oko sebe, i samo je posezala u majcino narucje, bio je sneg koji pada. Kako je rodjena neznog zdravlja, lekarske prognoze nisu bile bas ohrabrujuce. Prva dva meseca su svi samo gledali da li dise. Namenjeno ime joj je bilo Ana i vec su je svi tako i zvali. Medjutim, jos tada se pokazala kao borac i svima dokazala da zeli da zivi, i to punim plucima. Da ne ostavlja nista od zivota. Kad je negde s proleca otac posao da joj upise ime njena skoro 6 godina starija sestra mu je rekla: "Kad nam je donjela snjeg, neka bude Snjezana.". Naravno, ta mala devojcica sam bila ja :)

Komentari

 1. Lepo ime ti je sestra dala, lepim povodom. Nije čudo da ti sneg uvek budi posebne emocije!

  Autor sanjarenja56 — 20 Dec 2011, 11:43

 2. Lijepo si ovo napisala.I ime ti je lijepo :)

  Autor dalia — 20 Dec 2011, 11:47

 3. Hvala devojke :)

  Da, obozavam sneg, sto zbog evociranja detinjstva, sto zbog njegove radosti koju siri. Cak i kad se pretvori u bljuzgu, ja kazem, ma neka ga :)

  Imam jos prica vezanim za sneg, ali polako, ispricacu ;)

  Autor snjezana — 20 Dec 2011, 11:50

 4. Predivna priča... i nagledala si se dosta snega:))

  Autor anam — 20 Dec 2011, 17:30

 5. hvala anam :)
  jesam, nagledala sam ga se, ali vise u jednom drugom periodu zivota...

  Autor snjezana — 21 Dec 2011, 00:27

 6. lepa prica *_* ilepo ime, ja obozavam sve sto je u vezi sa snegom i zimom tako da me je prica odusevila xD

  Autor inje — 21 Dec 2011, 12:58

 7. U gimnaziji sam imala drugaricu koja se zove Snježana, tako da sam navikla na to ime i sviđa mi se. :-)

  Autor razmisljanka — 21 Dec 2011, 13:03

 8. Hvala oboma :)

  Autor snjezana — 22 Dec 2011, 22:28


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me